Arabuluculuk nedir :
Arabuluculuk, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabulu- culuk Kanunu kapsamında kabul edilmiş, mahkeme dışı, etkin bir çözüm yoludur. Taraflar, aralarındaki uyuşmazlığı, bir “arabulucunun” yardımıyla, birlikte görüşerek ortak bir çözüme ulaşabilirler. Arabuluculuk yönteminde, bu çözüm doğrultusunda oluşturulan anlaşma, mahkeme kararı yerine geçer.
Uyuşmazlık sürecinde arabuluculuktan yararlansanız bile, çözüme ulaşamadığınızda her zaman yargı yoluna başvurmanız olanaklıdır.
Arabuluculuğun amacı kimin kazanıp kimin kaybedeceğine karar vermek olmayıp, tarafların gerek- sinimleri doğrultusunda en uygun çözüm yolunu bulabilmektir.
Arabuluculuğun yararları :
- Mahkemeden daha kısa sürer ve ekonomiktir.
- Arabuluculuk anlaşması mahkeme kararına eşdeğerdir.
- Arabulucunuzu kendiniz seçebilirsiniz.
- Uyuşmazlığın her aşamasında başvurabilirsiniz.
- Arabuluculuk sürecinde uyuşmazlıklarınızı rahat bir ortamda ve açıkça konuşabilirsiniz. Süreçte konuşulan herşey gizli tutulur. Bu durum ticari itibar ve bilgiler ile aile mahremiyeti açısından büyük önem taşır.
- Taraflar kendi çözümlerini bulduklarından anlaşmazlıklar ortadan kalkarken ilişkiler de sürdürülebilir.
- Arabuluculuğa başvurmakla mahkemeye gitme hakkınızı kaybetmezsiniz.
Arabulucu kimdir :
Arabulucu, bağımsız ve tarafsız hareket eden ve bu alanda eğitim almış bir hukukçudur. Arabulucu bir uyuşmazlıkta, dostane bir çözüme ulaşmak amacıyla taraflara yardımcı olmak ve bu süreci etkinleştirmek üzere çalışır, taraflara bir çözüm dayatmaz. Taraflar kendi çözüm seçeneklerini kendileri oluştururlar.
Arabuluculuk süreci :
Arabuluculuk süreci iki biçimde işler. Taraflar aralarındaki uyuşmazlığı, mahkemeye gitmeden bir arabulucu eşliğinde çözmeye karar verebilirler. Ya da tarafların uyuşmazlığa ilişkin bir davası sürer- ken mahkeme de, taraflara arabuluculuk yöntemini önerebilir. Taraflar, iş hukuku, ticari, tüketici, kira, aile, fikri ve sınaî uyuşmazlıklara ilişkin pek çok hukuki meseleyi arabuluculuk yöntemiyle çözebilirler.
Eğer yaşadığınız bir uyuşmazlığınız ve bu konuda danışabileceğiniz bir avukatınız var ise, avukatınızdan da arabuluculuk yöntemi konusunda size bilgi vermesini isteyebilirsiniz.
Arabuluculuk ücreti :
Arabuluculuk hizmetleri ücrete tabiidir. Bu ücret uyuşmazlığın konusuna, görev yapan arabulucu sayısına, dava açılıp-açılmamış olmasına ve konusu para olan anlaşmazlıklarda bedele göre değişmektedir. Arabuluculuk sürecinde uygulanan asgari ücret tarifesi ile ilgili bilgiye aşağıdaki adresten ulaşılabilir.
www.adb.adalet.gov.tr/Sayfalar/
Arabuluculuk merkezleri :
Arabuluculukla ilgili bilgiyi, adliyelerde oluşturulan “Arabuluculuk Bilgilendirme Merkezlerinden” edinebilirsiniz. Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Uygulamalarının Geliştirilmesi Projesi kapsamında Ankara, Bursa, İstanbul - Çağlayan, İzmir, Kayseri, Mersin Adliyelerinde kurulmuş bu merkezlere başvurarak bilgi alabilir, kendinize bir arabulucu atanması konusunda yardım isteyebilirsiniz.
Merkez Personeli size daha ayrıntılı bilgi vermesi için sizi Merkezde bulunan “danışman arabulucu”ya yönlendirir. Başvurunuz kayda alınır ve arabulucunuzu bu merkezde belirleyebilirsiniz.
Arabulucular listesi :
Size bilgi verebilecek ve yol gösterebilecek arabulucuların listesine aşağıdaki internet adresinden ula- şabilirsiniz.
www.adb.adalet.gov.tr/arabulucu/
Arabuluculuk dernekleri :
Arabuluculuk uygulamalarının geliştirilmesi için kurulmuş dernekler de size ayrıntılı bilgi sağlayabilir. İlinizdeki dernekler ve iletişim bilgilerine aşağıdaki internet adresinden ulaşabilirsiniz.
www.arabuluculuk.adalet.gov.tr/Sayfalar
ÖNEMLİ BİLGİ :
Bu broşür; adalete hızlı erişmenin en ekonomik ve en rahat yolu olan “Arabuluculuk” konusunda size genel bilgiler vermek için hazırlanmıştır. Anlaşılabilir olması için olabildiğince sadeleştirilmiş ve hukuki terimlerden arındırılmıştır. Eğer hukuki bir konuda anlaşmazlık yaşıyorsanız bilgilenmek için broşürün tamamını okuyunuz.
Daha ayrıntılı bilgi edinmek için en yakın arabuluculuk merkezine başvurabilir, avukatınıza danışabilir ya da aşağıda adresi verilen internet sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
www.adb.adalet.gov.tr
Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanlığı Danışma Hattı’na başvurabilirsiniz.
(0312) 414 81 15
Arabuluculuk yöntemi ile ilgili görüş ve önerileriniz bizim için değerlidir. Yukarıdaki danışma hattına önerilerinizi iletebilir, ayrıca görüşleriniz için aşağıdaki e-posta adresimizi de kullanabilirsiniz.
adb@adalet.gov.tr
Arabuluculuk Bilgilendirme Merkezleri :
Ankara Adliyesi Arabuluculuk Merkezi
(0312) 509 31 61
Bursa Adliyesi Arabuluculuk Merkezi
(0224) 272 50 04 dahili 2844
İstanbul-Çağlayan Adliyesi Arabuluculuk Merkezi
(0212) 375 75 75 dahili 52530 - 52531
İzmir Adliyesi Arabuluculuk Merkezi
(0232) 411 20 00 dahili 1202
Kayseri Adliyesi Arabuluculuk Merkezi
(0352) 222 12 71
Mersin Adliyesi Arabuluculuk Merkezi
(0324) 232 18 45 dahili 1528